Carl Stalhood

Wednesday, 26 October 2016

XenDesktop Master Class: Live Install of XenDesktop/XenApp 7.6

Please share your suggestion so that i can improve this blog

https://www.youtube.com/watch?v=Fv-XEsniMu8

Citrix Provisioning server - pdating vDisks



Updating vDisks
update an existing vDisk is required so that the image contains the most current software and patches. Each time the vDisk is to be updated, a new version of that vDisk is created (VHD file) to capture the changes without changing the base vDisk image.
Updating a vDisk involves the following:
  • Create a new version of the vDisk, manually or automatically.
  • Boot the newly created version from a device (Maintenance device or Update device), make and save any changes to the vDisk, then shut-down the device.
  • Promote the new version to Production. 
The availability of the updated version depends on the current promotion of that version (Maintenance, Test, or Production), and the type of device attempting to access it (Maintenance Device, Update Device, Test Device, or Production Device).
Note: Updating images for devices that use a personal vDisk, must be done on a virtual machine that does not have a personal vDisk attached. Otherwise, updates are saved to the personal vDisk image rather than the virtual machine image.
  1. Create a new maintenance version of the vDisk.
  2. Make any necessary updates to the maintenance version.
  3. Promote the new maintenance version to test.
  4. Boot the PvD test device, and then verify updates were made.
  5. Promote the test version to production.
Update Scenarios
The following vDisk update scenarios are supported:
  • Manual Update – An administrator may choose to update a vDisk manually by creating a new version of that vDisk, and then using a Maintenance device to capture updates to that version. Manual updates are initiated by selecting the New button on the vDisk Versions dialog. The Access column on the vDisk Versioning dialog displays that the newly created version is currently under maintenance. While under maintenance, this version can only be accessed and updated by a single Maintenance device. Multiple Maintenance devices can be assigned to a vDisk. However, only one device can boot and access that version of the vDisk at any given time. During that time that Maintenance device will have exclusive read/write access.
  • Automated Update – Creating automated updates saves administration time and physical resources. Updates are initiated on-demand or from a schedule and are configured using vDisk Update Management. If updating automatically, the Access column on the vDisk Versioning dialog displays that the newly created version is currently under maintenance. While under maintenance, this version can only be accessed and updated by the one Update device to which it is assigned (only one Update Device exists per vDisk).
Note: vDisk Update Management is intended for use with Standard Image Mode vDisks only. Private Image Mode vDisks can be updated using normal software distribution tool procedures. Attempting to register a Private Image Mode vDisk for vDisk Update Management, or switching a vdisk that is already registered, will cause errors to occur.
  • Merge – Merging VHD differencing disk files can save disk space and increase performance, depending on the merge option selected. A merge update is initiated manually by selecting the Merge button on the vDisk Versions dialog, or automatically when the maximum vDisk versions count is reached.

Manually Updating a vDisk Image

This procedure requires that:
  • A Maintenance device has been assigned to the vDisk being updated.
  • No version of this vDisk is currently under maintenance.
Note: Updating images for devices that use a personal vDisk, must be done on a virtual machine that does not have a personal vDisk attached. Otherwise, updates are saved to the personal vDisk image rather than the virtual machine image.
To create a new version:
  1. In the Console, right-click on a vDisk to version within a device collection or vDisk pool, then select Versions... from the context menu. The vDisk Versions dialog appears.
Note: Verify that the vDisk is currently not in Private Image mode.
  1. Click New. The new version displays in the dialog with Access set to Maintenance and the update Type method set to Manual.
  2. Boot the vDisk from a Maintenance device, install or remove applications, add patches, and complete any other necessary updates, then shutdown the Maintenance device. Optionally, test that changes were made successfully.
Note: If booting a Test or Maintenance device, a boot menu displays that allows the user to select from which vDisk, or version of that vDisk, to boot from unless the device is a PvD Test device.
  1. Right-click on the vDisk, then select the Promote... menu option from the context menu that appears (for more details on promoting versions refer to Promoting Updated Versions).
  2. Select to promote this maintenance version into test or directly into production. If Production is selected, set the availability of this version in production to be either immediate or scheduled.
  3. Click OK to promote this version and end maintenance.
Automating vDisk Updates
After the site is configured to use vDisk Update Management, managed vDisks can be updated using the following methods:
  • Scheduled – the Image Update Service automatically updates a vDisk, on a scheduled basis as defined in the Update Task. For more details, refer to Using the Update Task Wizard or Update Task Properties.
  • User Envoked – an administrator selects a managed vDisk to be updated from the Consoles Run update now menu option (requires that the administrator also manually start, then stop the Update Device after the update is complete).
The following illustrates the basic update process for both scheduled or user envoked update methods:


  1. The vDisk update process starts either automatically (scheduled), or when an administrator right-clicks on a managed vDisk, then selects the Run update now menu option.
  2. Provisioning Services creates a new version (VHD) and places that version in Maintenance mode (read/write).
  3. The virtual machine boots the assigned vDisk. If this is a:
    • Scheduled update – vDisk Update Management performs the boot automatically.
    • User envoked update – the administrator envokes the update.
  4. All updates are automatically made and captured in the new version of the VHD file.
  5. After updating the vDisk, the virtual machine is shut down automatically.
  6. The vDisk is promoted from Maintenance to either Test or Production. The availability of the new vDisk version depends on the Access mode that was selected when the Update Task Wizard was run, or the mode that is currently selected on the Update Task Properties' Finish tab (Maintenance, Test, or Production). After this version is made available in production, target devices will be able to access it the next time they boot that vDisk.



Citrix XenApp 6.5 Administration

QUESTION: 1
Scenario: A XenApp administrator must recommend a database option for the new
XenApp 6.5 data store. The new farm will have more than 100 XenApp servers and 500
published resources, support more than 5,000 concurrent users and have two zones
separated by a WAN connection. Which two database options should be administrator
recommend? (Choose two.)
A. IBM DB2 9.7
B. Oracle Enterprise 1.1
C. Microsoft SQL Server 2008
D. Microsoft SQL Server Express 2008
Answer: B, C
Explanation:
SQL Express is a free version that only supports small environments. Obviously 100
xenapp servers, 500 published applications, 5,000 concurrent users is a large
environment.

QUESTION: 2
Scenario: The administrator of a small XenApp server farm has configured end-to-end
encryption between the XenApp servers and user devices by setting up Access Gateway
VPX. Session Reliability is enabled in the farm with default settings. Over which port
will published applications be delivered?
A. 80
B. 443
C. 1494
D. 2598
Answer: B
Explanation:
I think the answer should be 443 because of the CAG vpx is set up and then all traffic is
ported to 443. Also the 2598 traffic is directed to 443.
http://support.citrix.com/servlet/KbServlet/download/2389-102-
654859/CitrixPorts_by_Port_1103.pdf Next article is for CAG8 but the trafficflow is still
the same. http://support.citrix.com/article/CTX113250
1Y0-A20
QUESTION: 3
Scenario: The administrator of a XenApp Enterprise Edition server farm is configuration
Single Sign-on for the users of the farm. The Citrix license server was installed with the
default vendor daemon and console Web port numbers, but NOT the default license
server port number. Of the port numbers that are in use in the XenApp server farm, which
one should the administrator specify for the license server during Single Sign-on
configuration?
A. 443
B. 7279
C. 8082
D. 27009
Answer: D
Explanation:
v4 - updated
This is a trick question.
By default the daemon and console use ports 7279, and 8082, so answers B and C are
incorrect, because you can't have 2 things using the same port By default the license
server uses 27000, and as you can see below, by default SSO uses 27000, but the
question says 27000 was NOT used. Since 443 requires certificates and the question
doesn't mention that, the only possible port left is 27009
1Y0-A20
License server port number is 27000
Vendor daemon port number is 7279
Console Web port is 8082
1Y0-A20
http://support.citrix.com/article/CTX125774
http://support.citrix.com/proddocs/topic/licensing-119/lic-install.html
QUESTION: 4
In building out a new XenApp environment, an administrator places the Secure Gateway
and Web Interface in the DMZ. What must the administrator do to secure the traffic to
the XML Broker?
A. Change the XML traffic port to a non-standard assignment.
B. Use the SSL Relay tool to encrypt traffic to the XML Broker in the farm.
C. Place the XML Broker in the DMZ and encrypt the traffic between them.
D. Use encrypted ICA to communicate between the XML Broker and the Web Interface.
Answer: B
QUESTION: 5
An administrator needs to install a XenApp 6.5 server to act as an additional dedicated
data collector. After installing XenApp on the new server, the next step is to configure it
by enabling the __________.
A. Session-host mode only
B. Controller and Session-host modes
C. data collector and XML Broker host mode
D. data collector and XTE Service host mode
Answer: B
Explanation:
Only during setup you can set the setup type: select session-host only (doesnt act as a
data collector) or controller and session-host. Option C&D are invalid.
1Y0-A20
QUESTION: 6
Scenario: An administrator manages a XenApp farm that uses Citrix Provisioning
Services to automate the addition of XenApp servers to the farm. The administrator must
implement a solution to automate the addition of new servers to the published resources,
load evaluators, Citrix polices and load balancing policies. Which two should the
administrator configure to meet the requirements of the scenario? (Choose two.)
A. Zones
B. Policies
C. Worker group
D. Load evaluators
Answer: B, C
Explanation:
A worker group is a list of xenapp servers. Rather than manually adding new servers to a
published application, for example, you could simply use a worker group and when you
1Y0-A20
add a new xenapp server to a worker group, it's automatically added to any published
applications that use that group.
QUESTION: 7
Which Citrix service should an administrator monitor when troubleshooting issues with
Session Reliability?
A. IMA
B. XML
C. XTE
D. MFCom
Answer: C
Explanation:
Session Reliability is performed by the XTE service
http://support.citrix.com/article/CTX104147
QUESTION: 8
Scenario: An administrator has finished installing the first server in a new farm and is
now creating the data store. The farm will consist of five servers and needs to support
about 50 users. The company wants this installation to be as cost-effective as possible.
What is the best option for a database system that would support this farm effectively?
A. Microsoft Access
B. Microsoft SQL Server
C. Oracle Database System
D. Microsoft SQL Server Express
1Y0-A20
Answer: D
Explanation:
50 users is a small environment, therefore SQL Express would be the best choice. Notice
the question asks "most cost-effective" - SQL Express is FREE
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-planning/ps-planning-datastore-introv2.
html
Microsoft SQL Server and Oracle are suitable for any size environment and are
recommended for all large and enterprise environments. When deploying large farms
across a WAN, you can obtain a performance advantage by replicating the data store and
distributing the load over multiple database servers. SQL Server and Oracle are suitable
for large farms and support replication. Do not install XenApp on the SQL Server or
Oracle database server. SQL Server Express is suitable for all small and many medium
environments located in one physical location, which do not have branch offices across a
WAN.
QUESTION: 9
In order for an administrator to download a license from the company's mycitrix.com
portal, the administrator must be added _________.
A. as a Citrix Administrator in the AppCenter
B. into the contacts for the company in mycitrix.com
C. to the Purchasing Active Directory group in the company
D. as a Domain Administrator in the company's Active Directory
Answer: B
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX130126 You must be logged on to MyCitrix with a
user name and password associated to an Administrator of the account where you need to
make the restricted toolboxes available to other contacts. When allowing contacts to
access unrestricted toolboxes, all contacts within the account are able to view or use the
toolboxes. The system does not allow an administrator to select only certain contacts to
view these toolboxes. The access is available to all or to none. If you need to allow only
1Y0-A20
certain contacts access and do not want to provide all contacts access, Citrix recommends
that you add such contacts to the Administrators group.
QUESTION: 10
Scenario: A farm contains six servers with one shared data collector that has a custom
load balancing policy to limit the number of connections. An administrator needs to add
more users to the farm, which will result in adding on four more servers for a total of 10.
As most users in the farm use a CAD application, the administrator understands that
resource needs will increase. Which step should the administrator take to maintain farm
integrity?
A. Dedicate two new servers as data collectors and set them as Most Preferred in the
election.
B. Dedicated one new server as the dedicated data collector and the current data collector
as its backup.
C. Dedicate three new servers as shared data collectors and assign Most Preferred in the
election panel.
D. Dedicate a new server as a second shared data collector and assign Most Preferred in
the election panel.
Answer: B
Explanation:
The resources a data collector uses increase based on users and servers. Since more users
and servers are being added to the farm, a dedicated server should be used just as a data
collector.http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-planning/ps-planning-datacollectors-
planning-v2.html
When planning for data collectors, consider:
If you need a dedicated data collector
If you do not need a dedicated data collector, which infrastructure services can share
the same server
If you need a zone in each geographic region, which means that you need data
collectors for those regions as well To maintain consistent information between zones,
data collectors relay information to all other data collectors in a farm, creating network
traffic. In general, data collector memory consumption increases as farm size increases.
However, it is not significant. For example, the Independent Management Architecture
service running on the data collector typically uses 300 MB on a 1000 server farm.
Likewise, CPU usage is not significant. A data collector hosted on a dual-processor
server can support over 1000 servers in its zone. In general, CPU usage increases as the
number of servers in a zone increases, the number of zones increases, and the number of
users launching applications increases. On most networks, Citrix recommends reducing
1Y0-A20
the number of data collectors and zones. For example, if you have a farm with 100
servers in one location, Citrix recommends having one zone with a dedicated data
collector (although you can have backup data collectors). Citrix recommends installing
XenApp on the server you want to host the data collector functionality and, after
installing other member servers, configuring a server as the backup data collector.
QUESTION: 11
Scenario: An administrator is creating a new XenApp farm. The farm will use hosted
applications and applications streamed using Microsoft App-V technology. Both
Microsoft Windows and Apple OS X computers are in use in the environment.
Management requires an automated process to deliver all necessary clients and plug-ins.
Which two components should the administrator use to automate the process of
delivering and updating client plug-in? (Choose two.)
A. Microsoft Group Policy
B. Citrix Receiver Updater
C. Citrix Merchandising Server
D. Apple Enterprise Management Software
Answer: B, C
Explanation:
Group policy cannot be used for Apple computers, so option A is invalid Citrix Receiver
for Windows, Receiver for Mac, and Merchandising Server are components of the Citrix
Delivery Center solution. While Citrix Delivery Center provides the application delivery
infrastructure to the IT administrator, Citrix Merchandising Server and Citrix Receiver
for Windows work together to streamline the installation and management of application
delivery to the user desktops. Merchandising Server provides the administrative interface
for configuring, delivering, and upgrading plug-ins for your users' computers.
QUESTION: 12
Scenario: A Citrix administrator manages a XenApp farm with 3,000 users. The users run
the same set of applications every day. Users complain that Application B takes a long
time to launch after they exit Application A. The administrator is required to implement a
solution to speed up application launch. What should the administrator do in order to
ensure that users are able to launch Application B quickly after they exit Application A?
A. Configure Session Linger
B. Set Linger Disconnect Time Interval to 0
1Y0-A20
C. Set Pre-launch Terminate Time Interval to 0
D. Create a Pre-launch session for Application B
Answer: A
Explanation:
This question is verifying you know the difference between session linger and pre-launch
pre-launch loads the ICA session when the user logs into the Citrix Receiver, not when
they launch an application. However, when the application is closed the session is closed
as well. If the application is reopened there is a delay, which is what this question says is
happening. Session linger keeps the session open when an application is closed. If the
application is reopened, or if another application is opened, it is much quicker. A good
demonstration of the differences is at http://vimeo.com/33426922
QUESTION: 13
Scenario: Users working from a remote branch office using XenApp are reporting that
Flash content is NOT displayed on an internal web page. Branch office users have NO
direct connection to the internet. Other Intranet sites are unaffected. Which two steps
could the administrator take to resolve the issue without impacting Flash performance?
(Choose two.)
A. Upgrading the Receiver client on the users PC to version 13.
B. Create a XenApp policy to enable Flash redirection for remote users.
C. Downgrade the version of Internet Explorer on the XenApp server to version 7.
D. Enable server-server content fetching policy on the client device using the supplied
ADM file.
E. Add the URL of the intranet site to a Flash server-side content fetching URL list
policy setting.
F. Uninstall the Flash player on the XenApp server, and install the 10.1 Flash player or
later on the client.
Answer: D, E
Explanation:
The second generation of Flash Redirection can be configured to be backward compatible
with its legacy features, supporting user devices with earlier versions of the online plugin
(now the Citrix Receiver). Those devices can access the legacy Flash Redirection
features only. This is done by providing two separate virtual channels, one for each
generation of Flash Redirection, on the servers and user devices To use the backward
compatibility feature: On the server running Desktop Studio or AppCenter, enable the
1Y0-A20
Citrix User Policy setting Flash backwards compatibility. On the user device, enable the
Enable HDX MediaStream for Flash on the user device setting, selecting the Always or
Ask options. To identify Web sites for server-side content fetching: Flash Redirection
downloads Flash content to the user device where it is played. The Flash server-side
content fetching URL list setting allows you to specify Web sites whose Flash content
can be downloaded to the server then sent to the user device. While server-side content
fetching works with most Internet sites, it is intended for use with Intranet sites and
internal Flash applications. http://support.citrix.com/proddocs/topic/xendesktop-als/hdflash-
configure-server-ad.html
QUESTION: 14
Scenario: An administrator needs to prepare a group of XenApp 6.5 servers for a
scheduled maintenance window. The servers need to accept connections from users that
already have existing sessions but disallow any new connections. The administrator also
needs to ensure that the servers remain in maintenance mode after the software updates
are performed, which require multiple restarts. Which setting can the administrator use
from the AppCenter?
A. Prohibit logons only
B. Drain until next restart
C. Allow logons and reconnections
D. Prohibit logons until server restart
E. Prohibit logons and reconnections
Answer: A
Explanation:
v4 changed answer to A Citrix recommends that you drain the server slowly by denying
new logons (rerouting them to other servers), but allowing users to reconnect to
disconnected sessions and close applications cleanly, thus preventing loss of user data.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-admin/ps-sf-logons-control-v2.html
1Y0-A20
QUESTION: 15
Users of a medical application are complaining of poor quality images when viewing Xray
scans. The administrator should create a XenApp policy to _________.
A. enable image caching
B. set the Lossy Compression Level to None
C. set the Progressive Compression level to low
D. set the Heavyweight Compression level to Disabled
Answer: B
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp5fp-w2k8/ps-console-policies-rulesspeedscreen.
html Compression Level This setting controls the normal lossy compression
level used over client connections that are limited in bandwidth. In such cases, displaying
images without compression can be slow. The Compression level setting defines the
degree of lossy compression used on images. For improved responsiveness with
bandwidth- intensive images, use high compression. Where preserving image data is
vital; for example, when displaying X-ray images where no loss of quality is acceptable,
you may not want to use lossy compression.
QUESTION: 16
Scenario: A user opens a session to Server A to use a word processing application at
18:00. After 45 minutes of working with the word processing application, the user then
launches an email client application, which opens a new session on Server B. Upon
review of the environment, the administrator confirms that both applications are
1Y0-A20
published with the same parameters for audio, screen size, color resolution and
encryption. Which three possible reasons could have prevented Session Sharing from
occurring? (Choose three.)
A. The email client application is NOT installed on Server A.
B. The email client application is only published from Server B.
C. The number of instance of the email client application that can be run is limited.
D. Server A is reporting a full load, preventing the email client application from
launching.
E. Server A and Server B are in different vLAN; the vLAN of Server B has more
capacity than the vLAN of Server A.
Answer: A, B, D
Explanation:
This question tests your knowledge of Session Sharing
http://support.citrix.com/article/CTX159159
vLans are virtual LANs; each vLAN can be thought of as a seperate domain. If each
server was in a different vLan they would be in different XenApp Farms so answer E is
incorrect. happens BEFORE load balencing so answer D is incorrect
QUESTION: 17
XenApp users need to be able to move between client devices and reconnect to both
active and disconnected sessions. What action must an administrator take to enable this
behavior?
A. Install Web Interface and XenApp with the default settings.
B. Disable Workspace Control on each Web Interface server.
C. Configure a XenApp policy to enable the Smooth Roaming feature.
D. Ensure that the Web Interface server is in the same domain or forest as the XenApp
farm.
Answer: A
Explanation:
Workstation control (smooth roaming) are enabled by default on the XenApp Website
and Services Site.
1Y0-A20
I could not find a policy for Smooth Roaming.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/online-plugin-121-windows/ica-workspacecontrol-
settings-v2.html
QUESTION: 18
An application is published to users using the 'Streamed to client' delivery type. Which
two plug-in are required and where are they required for this application? (Choose two.)
A. Online plug-in on the client
B. Offline plug-in on the client
C. Offline plug-in on the XenApp server
D. Online plug-in on the XenApp server
Answer: A, B
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-publishing/ps-stream-plugindecide.
html Streamed to client desktops. With this method, you make available the full
set of application streaming features. You can publish applications as "streamed to client"
or any other method for streaming. When you stream applications directly to client
desktops, some of the application files are cached locally and the application runs using
the resources of the user device. Install both the CitrixReceiverEnterprise.exe and
CitrixOfflinePlugin.exe on user devices.
1Y0-A20
QUESTION: 19
Scenario: A company has 10 XenApp servers. The administrator has changed the
recovery action of the MS Print Spooler Test of Health Monitoring and Recovery to
prohibit logons and connections to the server. Users report printing problems when
connecting to three of the XenApp servers. Using Health Monitoring and Recovery to
allow additional XenApp servers to be excluded from load balancing, the administrator
should change the __________.
A. minimum percent of online servers default value of 5 percent
B. maximum percent of offline servers default value of 5 percent
C. minimum percent of online servers default value of 10 percent
D. maximum percent of offline servers default value of 10 percent
Answer: D
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp6-w2k8-admin/ps-maintain-monitorserver-
perf.html
Maximum percent of offline servers (10 percent by default). Use this setting to specify
the number of servers that the Health Monitoring and Recovery feature can exclude from
load balancing.
QUESTION: 20
Scenario: A server farm has three policies using the Client IP address and User filters.
- Policy A (priority 1) prevents client IP address in the 208.29.80.* range from accessing
network and optical drivers. All other settings are disabled.
- Policy B (priority 2) prevents client IP address in the 208.29.85.* range from accessing
network, client and removable drives. No other settings are configured.
- Policy C (priority 3) allows all domain users to access network, client, optical and
removable drives. All other settings are disabled. Which drives will be available to a
domain user accessing the server farm from a client using the 208.29.85.152 IP address?
A. No drives
B. Optical drives
C. Client and removable drives
D. Network, client and removable drives
E. Network, client, optical and removable drives
1Y0-A20
Answer: B
Explanation:
Policy B restricts client and removable drives, so that only leaves optical drives
QUESTION: 21
Scenario: A server farm has three policies applied using the User filter.
- Policy A (priority 1) denies domain users access to client and removable drives. No
other settings are configured.
- Policy B (priority 2) allows domain users to access optical drives. No other settings are
configured.
- Policy C (priority 3) allows domain users to access network, client and removable
drives. No other settings are configured. Which drives will be available to a domain user
in the environment?
A. No drives
B. Network drives
C. Network and optical drives
D. Network, client and removable drives
E. Network, client, removable and optical drives
Answer: C
Explanation:
Because Policy A denies client and removable drives, the only ones left are network and
optical drives.
QUESTION: 22
Scenario: Management requires that video conferencing is implemented on all of the
desktops, including video, sound and a webcam, in the three training rooms on the
education floor of the corporate building. Quality is of very high importance. The IT
department decided to implement video conferencing using XenApp. Multimedia
conferencing and Windows Media Redirection have been enabled and configured for the
XenApp servers. The latest Citrix Receiver for Windows is installed on all of the
desktops. Which three steps should the administrator take to meet the needs of the
scenario? (Choose three)
A. Publish Microsoft Office Premium 2007 in the XenApp farm.
1Y0-A20
B. Publish Microsoft Office Communicator 2007 in the XenApp farm.
C. Install Microsoft Office Communicator Server 2007 on a XenApp server.
D. Install one webcam on each desktop and use the manufacture's drivers.
E. Install one webcam on each desktop and let Windows find the appropriate driver.
F. Install Microsoft Office Communication Server 2007 on a server that is NOT running
XenApp.
Answer: B, D, F
Explanation:
Multimedia Conferencing Policy help file:
Allows or prevents support for video conferencing applications. By default, video
conferencing support is enabled. To use multimedia conferencing, make sure the
Windows Media Redirection setting is enabled.
* When using multimedia conferencing, make sure the following items are present:
* Manufacturer-supplied drivers for the web cam used for multimedia conferencing must
be installed.
* The web cam must be connected to the client device before initiating a video
conferencing session. XenApp uses only one installed web cam at any given time. If
multiple web cams are installed on the client device, XenApp attempts to use each web
cam in succession until a video conferencing session is created successfully.
* An Office Communicator server must be present in your farm environment.
* The Office Communicator client software must be published on the server. Related
Policies: Windows Media Redirection
QUESTION: 23
A Citrix XenApp administrator needs to apply a policy to all users regardless of
connection type. Which type of policy should the administrator create?
A. Unfiltered User policy
B. Unfiltered Computer policy
C. User policy filtered by worker group
D. Computer policy filtered by worker group
Answer: A
Explanation:
By default, XenApp provides Unfiltered policies for Computer and User policy settings.
The settings added to this policy apply to all connections.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp6-w2k8-admin/ps-policies-applying.html
1Y0-A20
QUESTION: 24
Scenario: A Citrix administrator manages a XenApp farm and applications are delivered
through one Web interface. The administrator is required to apply a policy to all users
accessing the XenApp farm through the Web Interface. The administrator should filter
the required User policy by ________ .
A. User
B. Group
C. Client Name
D. Worker Group
Answer: C
Explanation:
Since the policy needs to be applied to all users, it should be applied to the Domain Users
Group, since by default every user will belong to that group. You could also put every
user in an OU, but for this question OU is not once of the choices. You can filter user
policies by:
QUESTION: 25
Scenario: A XenApp administrator needs to publish an application that will be streamed
to traveling users so they launch the application when they are NOT connected to the
network. The administrator also needs to provide the published application over an ICA
connection. The user devices have been equipped with the appropriate plug-ins. Which
setting should the administrator choose when publishing the application?
1Y0-A20
A. Streamed to client
B. Installed application
C. Accessed from a server
D. Streamed if possible, otherwise accessed from a server
Answer: D
Explanation:
The application has to be streamed to be available offline on the client. Because of the
ICA Connection requirement, it also has to be available on the server.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp5fp-w2k3/ps-stream-apps-config-offlineaccess.
html
QUESTION: 26
Scenario: A XenApp administrator has been tasked with delivering a new application to
the traveling sales force. The sales force will require access to applications even when
they do NOT have internal or network access. Which three steps are required to ensure
that the sales force can access their applications at all times? (Choose three.)
A. Install the offline plug-in on the servers.
B. Publish the application as streamed to client.
C. Install the offline plug-in on the sales force laptops.
D. Install the online plug-in on the sales force laptops.
E. Publish the application as accessed from a server, streamed to server.
F. Publish the application as accessed from a server, installed application.
Answer: B, C, D
Explanation:
The application has to be published as streamed to client for it to be accessible offline.
When the laptop has access to the xenapp server it uses the online plugin, when it doesnt
it uses the offline plugin. Before publishing an application to be streamed to client
desktops, complete the following tasks:
Install the Offline Plug-in locally, where it runs in the background to enable
application streaming.
Install the latest version of online plug-in locally.
To stream to client devices across a network protected by a firewall, configure firewall
policies to allow those applications access. After all of these tasks are complete, publish
the application as Streamed to client.
1Y0-A20
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-publishing/ps-stream-apps-managingwrapper.
html
QUESTION: 27
Scenario: A company has published a CRM application to the Sales staff. The Sale staff
consists of people from different countries, and some of the staff uses a localized version
of the operating system. When launching the application the users get the following error.
This application is NOT profiled for operating system language Which
action can an administrator take to resolve this issue when profiling the streaming
application?
A. Use a localized version of the software.
B. Add a target for the particular operating system language.
C. Use the `Select files folders' feature in Advanced Installed to copy localized language
file into the package.
D. Use the `Edit registry' feature in Advanced Installed to change system locale settings
in the registry to match the settings needed.
Answer: B
Explanation:
v4 - updated explanation, answer is the same
At any point you can edit a profile and add a targeted language as shown below:
1Y0-A20
To support other operating systems and languages, select the check boxes associated with
those you want to support. When selecting target operating systems and languages, do not
select those languages for which you are going to create separate targets.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp-application-streaming-edocs-v6-0/psstream-
profile-task- create-profile-yellowtail.html
QUESTION: 28
Scenario: Users in an environment connect to the XenApp farm Linux based thin clients.
They reported that they are NOT able to access the computer-based training course
hosted on the XenApp server in the Microsoft Media Format (MMS). Windows-based
users are NOT reporting this issue. What could the administrator do to resolve this issue?
A. Disable host (server) to client redirection.
B. Request the Linux thin clients to use the Java client.
C. Ensure these thin clients have the latest receiver client for Linux.
D. Create a XenApp policy to enable HDX Flash redirection for the Linux thin clients.
1Y0-A20
Answer: A
Explanation:
Host to client redirection:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp6-w2k8-admin/ps-pub-content-redirectserver-
task-v2.html
These URL types are opened locally when you enable this setting:
* Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
* Secure Hypertext Transfer Protocol (HTTPS)
* Real Player and QuickTime (RTSP)
* Real Player and QuickTime (RTSPU)
* Legacy Real Player (PNM)
* Microsoft’s Media Format (MMS)
QUESTION: 29
Scenario: An administrator is in the process of profiling a streaming package. The
application needs unique user updates on a regular basis. How can the administrator
minimize his workload when updating the streaming package?
A. Enable user updates to allow users to download applications from the Internet and
store them in the user's root.
B. Enable user updates to allow users to send update requests notifications to the
administrator building the packages.
C. Enable user updates to allow users the ability to update the streaming package with
changes they make themselves.
D. Enable user updates to allow users to update the main streaming package with
changes that other users can benefit from.
Answer: A
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp-application-streaming-edocs-v6-0/psstream-
profile-security- yellowtail.html
Select the check box to permit executable files that are accessed through the profiled
application to run from the user profile root. If you profile the application with this
setting selected, the application can download vendor-supplied updates over the Internet.
Any updates are stored as part of the user root, so they are unique to that user. The next
time the user device connects to the profiled application on a server or file share, the
streamed application will not overwrite the updates, and the application runs using the
1Y0-A20
updates. Selecting this setting is recommended for streamed macromedia plug-ins, which
download extensions (DLLs) based on the content that is being processed. Also, some
applications decompress DLLs during runtime that need to run from the user root.
QUESTION: 30
Scenario: A XenApp administrator is tasked with delivering a new application to the
XenApp farm. During testing, the administrator finds that the application is incompatible
with existing applications installed on the XenApp servers. He CANNOT install the
application on the servers. The administrator is in the process of publishing this
application. Click the `Exhibit' button to view a screenshot of the Publish Application
window. Which streaming option should the administrator use to publish the application
so that iPhone mobile device users can access the application?
Exhibit:
A. Streamed to client
B. Accessed from a server - Streamed to server
C. Accessed from a server - Installed application
D. Streamed it possible, otherwise accessed from a server
Answer: B
1Y0-A20
Explanation:
v4 - previous answer was A, new answer B Iphones dont support streamed to client (as
far as I could tell), therefore you have to stream to the device by streaming to the xenapp
server. C&D are invalid because you CANNOT install the application on the xenapp
server - has to be streamed.
QUESTION: 31
Which steps should an administrator take to publish applications that will be accessed
through Web Interface and presented in different folders?
A. Publish the applications as Content instead of Applications.
B. Create a folder under the Application node and put the specific application in the
folder.
C. In the application properties, in the location section, change the working directory to
match the folder name.
D. In the application properties, in the Shortcut presentation section, fill in a name for
the Client application folder.
Answer: D
Explanation:
Once of the biggest misconceptions people have is that the folder in Appcenter is what
users will see. No! To have users see a folder you need to specify it here. The folder in
appcenter is only for administration it has no effect on publishing.
QUESTION: 32
1Y0-A20
Users in an environment need to be able to open Microsoft Office documents using the
software installed on the XenApp server even if the user has NOT started a Citrix session.
What must the administrator configure to meet the requirements of the scenario?
A. Offline streaming
B. File Type Association
C. Host (server) to client redirection
D. Client to host (server) redirection
Answer: D
Explanation:
Client to Server redirection is what Citrix call it when you redirect the local file
associations to the server to open a local file with a published app. You do not need to
manauly start an app for this to work.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp6-w2k8-admin/ps-pub-content-redirectclient-
task-v2.html
QUESTION: 33
Scenario: A Citrix administrator manages a mixed environment consisting of desktops,
XenApp and XenDesktop. Management desires that:
- login times be decreased
- user profiles are stored in a centralized location
- user changes be saved
- user changes be made available to user sessions accessed from any desktop, XenApp
server or XenDesktop connection
Based on these requirements, which type of profile should the administrator implement?
A. Local
B. Roaming
C. Mandatory
D. Citrix Profile Management
Answer: D
Explanation:
Mandatory profiles do not allow user changes to be saved, so option C is incorrect Local
does not allow a centralized location, so option A is incorrect Mandatory profiles are not
1Y0-A20
accessible on desktop, xenapp, and xendesktop, and Mandatory profiles are very slow on
login time, so answer C is incorrect Only citrix profile management fit all options
http://support.citrix.com/servlet/KbServlet/download/19059-102-
665944/ProfileMgtCrossPlatformFAQ.pdf
"The short answer is yes. Profile management can apply a profile based on the
local desktop, XenApp, or XenDesktop, or any combination or multiples of these."
QUESTION: 34
Scenario: An administrator is setting up access for the User Support team. The
administrator wants to give this team access to manage user sessions so that they can
disconnect and either clear or log-off user sessions for troubleshooting purposes. Which
node would the administrator use in order to delegate these permissions in the
AppCenter?
A. Policies
B. Servers
C. Applications
D. Administrators
Answer: D
Explanation:
To delegate this permission add a new administrator and select custom, as shown below
1Y0-A20
QUESTION: 35
Scenario: An administrator receives word that the IT Manager wants the Domain Admin
group to have rights within the XenApp farm to help support the infrastructure. The
administrator agrees but wants to restrict them from publishing applications. In which
two ways could the administrator set these permissions? (Choose two.)
A. Map the Domain Admin's Active Directory group to a Custom Administrator's role in
the AppCenter and remove the Publish Application.
B. Add Each Domain Admin's Active Directory account to a Full Administrator's role in
the AppCenter and remove the Publish Application.
C. Map the Domain Admin's Active Directory group to a Full Administrator's role in the
AppCenter and uncheck remove the entire Publish Application.
D. Create a Custom Administrators group in Active Directory, map that to a Custom
Administrator's role in the AppCenter remove the Publish Application.
Answer: A, D
Explanation:
You can only give custom permission by adding a custom citrix administrator. Full
administration does NOT allow you to customize permissions
QUESTION: 36
A XenApp administrator discovers that a XenApp server which was previously deleted
from the AppCenter is still listed in the console. Which command can the administrate
run to force removal of the erroneous server record?
A. dscheck
B. dscheck /clean
C. dsmaint recover
D. dsmaint recreatelhc
Answer: B
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp5fp-w2k3/ps-commands-dscheck.html
When you run dscheck with the /clean option, the utility runs tests and removes
inconsistent data (typically servers and applications) from the data store. Because
1Y0-A20
removing this data can affect the farm’s operation, be sure to back up the data store
before using the /clean option.
QUESTION: 37
An administrator wants to configure configuration logging for two XenApp farms. Which
two tasks must the administrator configure to accomplish this? (Choose two.)
A. Configure separate MS SQL databases for each XenApp farm
B. Configure one MS SQL database for both XenApp farms to connect to
C. Enable configuration logging for each farm and connect to a single database.
D. Enable configuration logging for each farm and connect to two separate databases
Answer: A, D
Explanation:
You cannot share the same sql configuration database with 2 different farms. To enable
configuration loggin:
1. Open appcenter
2. Right click on the farm name, select farm properties
3. configure the database
1Y0-A20
QUESTION: 38
Scenario: An administrator has published Microsoft Excel on two identical servers and
has placed those servers in a worker group. There are 150 users in the environment, and
each server must be allowed to accept all 150-user sessions for failover purposes. All
users start work at 09:00 in the morning. The administrator also wants to prevent the
servers from failing due to excessive connection attempts during this logon time. What
can the administrator do to ensure that the server farm can meet these requirements?
A. Assign the default load evaluator to the worker group.
B. Assign the advanced load evaluator to the worker group.
C. Create a load balancing policy and assign it to the worker group.
D. Create a custom load evaluator and assign it to the worker group.
Answer: D
1Y0-A20
Explanation:
Default and custom load evaluator won't look at application load. Created a custom load
evaulator with application user load checked, and type in 150 as shown below. Apply it
to the worker group. This rule allows your load evaluator to calculate a load based on the
number of users accessing a specific published application on the attached server. When
the number of users accessing the published application is less than or equal to the
threshold value indicated here, Load Manager reports a load percentage based on the
threshold value.The valid range for this rule is 1 to 10000.
QUESTION: 39
Scenario: A server farm consists of dual and single processor servers. The administrator
wants to ensure that the dual-processor servers receive more sessions than the singleprocessor
servers. In addition the administrator wants to ensure that no server receives
more than 100 user sessions. In order to meet these requirements, the administrator must
assign the__________. (Choose the correct option to complete the sentence.)
A. custom load evaluator rule to all servers.
B. advanced load evaluator rule to all servers
C. custom load evaluator role to all dual processor servers
D. advanced load evaluator rule to all dual-processor servers
Answer: A
Explanation:
1Y0-A20
Default Load Evaluator:
- Load Throatling = High
- Server User Load = 100 (max number of user sessions)
Advanced Load Evaluator:
- CPU Utilization, Low = 10, Full = 90
- Load Throatling = High
- Memory usage, Low = 10, Full = 90
- Page Swaps, Low = 10, Full = 90
You need a custom load evaluator to decide load based on CPU and with a max number
of 100 user sessions.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp6-w2k8-loadmgr/lm-using-workloadevals.
html
QUESTION: 40
Scenario: An administrator wants users in their two regions to utilize the XenApp servers
in their own region to get the best performance from their applications but automatically
fail over to the alternate region. The administrator creates an Active Directory group for
each region. The administrator should create___________ and___________ (Choose the
correct option to complete the sentence.)
A. one worker group, one load balancing policy
B. two worker groups, one load balancing policy
C. one worker group, two load balancing policies
D. two worker groups, two load balancing policies
Answer: D
Explanation:
- One worker group for the servers in each of the two regions means two worker groups.
For example all the west coast servers would be in a west coast worker group and the east
coast servers in an east coast worker group.
- Each region needs to prioritise its own worker group first. For example if there were
two regions (east coast and west coast), the east coast region would have priority 1 for the
east coast worker group and priority 2 for the west coast worker group. Where as the west
coast region would need to have the oposite requirements (ie: priority 1 for the west coast
worker group and prioirty 2 for the east coast worker group).
Therefore since each region has different priority requirements they must have there own
Load Blanacing Policy, which means we need two load balancing polices not one.
QUESTION: 41
1Y0-A20
Scenario: An administrator has a server farm with five servers. The administrator wants
to limit the number of Microsoft Excel published application sessions that can be run in
the server farm. Which two steps could the administrator take to meet this requirement?
(Choose two)
A. Configure the Load Throttling rule.
B. Configure the Server User Load rule
C. Configure the Application User Load rule
D. Assign a load evaluator to the five servers.
E. Assign a load evaluator to the published application
Answer: C, E
Explanation:
In previous versions of XenApp you could apply a load evaluator to a server - no more!
You can only apply a load evaluator to 1) published application 2) worker group (by
creating a policy). Therefore option D is incorrect.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-admin/lm-using-attach-loadvalall.
html
Assigning Load Evaluators to Servers and Applications Updated: 2011-08-04 To
participate in load management, each server or published application must have a load
evaluator assigned to it. Each server or published application can have only one load
evaluator attached. To assign a load evaluator to a XenApp server, configure the Load
Evaluator Name policy setting and filter the policy by worker group. You can assign load
evaluators that are available in any XenApp farm. The rules and their settings determine
how the load of a particular server or published application is managed. For example, if
you have a published application that uses a significant percentage of a server’s memory
and processing capabilities, you can add the Load Evaluator Name setting to a policy,
specify the Advanced load evaluator, and filter the policy by the worker group that
contains all the XenApp servers hosting the application. XenApp then distributes the
available memory and processor demand across the load-managed servers. When you
assign a load evaluator through Citrix policies, XenApp does not validate the load
evaluator name when the policy is applied to user sessions. Therefore, if the load
evaluator is later renamed or deleted, the load cannot be calculated. Instead, XenApp logs
an error to the Event Log and the affected servers report a load index of 10,000 (full
load). Additionally, the Usage by Server tab in the middle pane of the AppCenter does
not indicate the load evaluator is assigned. To ensure the policy references the correct
load evaluator name, modify the Load Evaluator Name policy setting and select the
correct load evaluator name from the list of available load evaluators. If the policy
containing the Load Evaluator Name setting is deleted, and no other policy applied to the
server specifies an alternate load evaluator, XenApp uses the Default load evaluator
instead. To assign a load evaluator to a server
1Y0-A20
Create a new Computer policy or select an existing Computer policy you want to
modify. Depending on the console you use to manage Citrix policies:
From the AppCenter, select the Policies node and then select the Computer tab.
From the Group Policy Management Editor, select Computer Configuration >
Policies > Citrix Policies.
From the settings list, locate the Load evaluator name policy setting and click Add.
Select a load evaluator from the drop-down list and then click OK.
Add the Worker Group filter to the policy and specify the worker group containing the
servers to which you want to assign the load evaluator.
To assign a load evaluator to a published application
From the AppCenter, select the Applications node in the left pane.
Select the published application to which you want to attach a load evaluator.
From the Actions pane, select Other Tasks > Attach application to load evaluator.
On the Assign Load Evaluator dialog box, select the load evaluator to attach.
QUESTION: 42
Scenario: A server farm has five servers which are members of the FARM worker group.
Multiple applications are published on the servers for use by over 100 employees. One of
the applications has only 10 licenses. What could the administrator do to allow only 10
employees to use that specific application at any given time?
A. Set the concurrent logon limit to 10.
B. Apply the limit user sessions policy using a filter.
C. Assign a load evaluator to the published application.
D. Apply the connection access control policy using a filter.
Answer: C
Explanation:
Option A is invalid because it would affect ALL published applications, the question is
very specific to 1 application. Option B would apply to ALL users because they all
belong to the same worker group Option C is correct is it only applies to the published
application
QUESTION: 43
Scenario: A server farm has 12 servers in the FARM worker group with more than 1,000
users and 20 published applications. Two of the published applications perform excessive
CPU context switches. What can the administrator do to ensure that the resourceintensive
applications will run optimally in the server farm?
1Y0-A20
A. Assign a load evaluator to the FARM worker group.
B. Assign a load evaluator to both resource-intensive applications.
C. Apply the multi-Steam policy to both resource-intensive applications.
D. Apply the session importance policy to both resource-intensive applications
Answer: B
Explanation:
v4 - answer changed. Answer should be B, previously was D. A load evaluator can look
at cpu context switches, but the default and advanced dont look at that. So you need to
create a custom load evaluator with cpu context switches enabled, and apply it to the 2
applications.
QUESTION: 44
Which policy should an administrator configure so that if all servers in a worker group go
offline, XenApp redirects user connections to a backup worker group?
A. Citrix User
B. Load Evaluator
C. Load Balancing
D. Citrix Computer
Answer: C
Explanation:
A load balencing policy can be used with worker groups
1Y0-A20
QUESTION: 45
Scenario: An administrator plans to add printer drivers to the auto-replication list in a
XenApp 6.5 environment. The administrator needs to ensure that a specific vendor printer
driver is available on all servers in the farm including any new servers that are added at a
later date. How must the administrator add printer drivers to the auto-replication list?
A. Through a Citrix policy
B. With a PowerShell cmdlet
C. With the PrintCfg.exe tool
D. In a per-server registry setting
Answer: B
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX126125
Auto-Replication List
1Y0-A20
Run the following cmdlet to add a print driver to the auto-replication list. Type Add-
XAAutoReplicatedPrinterDriver–DriverName “” –SourceServerName
XASource, where is the exact name of the print driver and XASource
is the source server and press Enter.
The output should be returned confirming the driver name, source server, and that we
do not wish to overwrite the driver if it exists (the default). This is the same output we
receive when running the Get- XAAutoReplicatedPrinterDriver cmdlet.
After waiting a moment, type Get-XAPrinterDriver –ServerName XADest, where
XADest is the name of a
XenApp server that did not originally contain the print driver that was just added to the
replication list.
If you should choose to remove a print driver from the auto-replication list, type
Remove- XAAutoReplicatedPrinterDriver –DriverName “” –
ServerName XASource, where is the exact name of the print driver and
XASource is a source server.
QUESTION: 46
Scenario: An administrator needs to use the session printers policy to provision network
printers from a 32-bit print server to XenApp users. Native Windows drivers are NOT
available to these printers. Which step should the administrator take prior to
implementing the session printers policy in this environment?
A. Configure the printer driver mapping and compatibility policy
B. Enable the automatic installation of in-box printer drivers policy
C. Install the corresponding 32-bit printer driver on the XenApp servers
D. Install the corresponding 64-bit printer driver on the XenApp servers
Answer: D
Explanation:
Use the printer driver mapping and compatibility policy to map a driver to an existing
driver
1Y0-A20
QUESTION: 47
Scenario: A company's Senior Citrix Administrator requested that an administrator
reconfigure the printing policies in a test XenApp 6.5 farm. The Citrix Universal Printer
Driver will be used exclusively and the number of auto-created printers on the server
should be kept to a minimum to conserve resources. Which two policies should the
administrator configure to meet these requirements? (Choose two.)
A. Disable the client printer redirection policy.
B. Enable the policy for the generic universal printer.
C. Enable the policy for the printing preview preference.
D. Configure the auto-create client printers policy so that client printers are NOT autocreated.
E. Configure the printer driver mapping and compatibility policy to map all drivers to the
Citrix Universal Printer Driver.
Answer: B, D
Explanation:
1Y0-A20
"exclusively" = E
"minimum to conserve resources" = D
QUESTION: 48
An administrator performs an installation of XenApp without changing any of the default
settings. When a user connects with a client printer that does NOT have a suitable driver
installed, but does have a suitable driver available in the driver store, which action will
happen?
A. The printer will be mapped using similar provided driver.
B. The printer will be mapped using the Citrix Universal Driver.
C. The driver will be installed and mapped using the newly installed driver.
D. The driver will be installed, and the printer will be mapped using the Citrix Universal
Driver.
Answer: C
Explanation:
During printer auto-creation, if XenApp detects a new local printer connected to a client
device, it checks the server hosting the published application (from which the user is
trying to print) for the required printer driver. By default, XenApp automatically installs a
native driver if one is not found on the server hosting the published application.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp65-admin/ps-printer-drivermanaging.
html
QUESTION: 49
Which two Citrix printing tools can assist a XenApp administrator when working with
printer drivers? (Choose two)
A. Print Migrator
B. Stress Printers
C. Print Detective
D. The Citrix Printing Tool
Answer: B, C
Explanation:
1Y0-A20
A and D do not troubleshoot a printer driver Print Migrator (Windows tool) Print
Migrator provides complete backup, restore and migration operations for Windows NTbased
operating systems from Windows NT 4 to Windows 2003. Stress Printer Tool This
tool can be used to simulate multiple sessions autocreating printers using the same printer
driver.Citrix Printing Tool Citrix Printing Tool 3.1 helps configuring and troubleshooting
the Citrix Printing subsystem on XenApp, XenApp Online Plugin, and XenDesktop. Print
Detective: Print Detective is an information gathering utility that can be used for
troubleshooting problems related to print drivers. It enumerates all printer drivers from
the specified Windows machine, including driver specific information. It can also be used
to delete specified print drivers. It allows for log file capabilities and provides a
command-line interface as well. Stress Printers & Print Detective are the two tools that a
designed to work with drivers, so these should be the correct answers.
http://support.citrix.com/article/CTX109374
http://support.citrix.com/article/CTX116474
QUESTION: 50
Scenario: For users at remote offices, network printers are defined on their workstations.
A print server is located in each remote office. The WAN link speed to the datacenter
varies and the administrator would like to ensure the best possible printing performance
for these XenApp users. Which step should the administrator take to address the group of
users with minimal required effort?
A. Enable the session printers policy.
B. Disable the direct connections to print servers policy.
C. Reconfigure the network printers as local printers on the workstations.
D. Ensure that the vendor printer driver is installed on all XenApp servers in the farm.
Answer: B
Explanation:
Option A is invalid because the question already says the "network printers are defined
on their workstations" Option C is invalud because it says "minimal required effort"
Opton D is invalud because there's no problem with the drivers, the problem is with
bandwidth. Option B is correct. By default, XenApp routes jobs to network printers from
the application server directly to the print server (along the network printing pathway).
Note: Print jobs sent over the network printing pathway are not compressed. When
routing printing jobs across a network with limited bandwidth, Citrix recommends
routing jobs through the client device so that the ICA protocol compresses the jobs. To do
so, disable the Citrix policy setting Direct connection to print servers.
http://forums.citrix.com/thread.jspa?threadID=288722
1Y0-A20
QUESTION: 51
Scenario: The IT administrator at an online education institution manages a XenApp farm
that provides access to lectures and other class materials. The students and faculty
members connect to the XenApp farm published applications from remote computers that
are NOT part of the corporate Active Directory domain. Each student and faculty stuff
member is assigned a unique set of Active Directory credentials with a password
expiration policy of 15 days. The administrator needs to allow users to change their
passwords from the Web Interface site since the computers are NOT part of the domain.
In order to configure the Web Interface to allow students and faculty members to change
their passwords from the Web Interface site, the administrator could allow users to
change expired passwords by contacting the ________. (Choose the correct option to
complete the sentence.)
A. data store
B. server farm
C. domain controller directly
D. domain controller directly with fallback to the data store.
Answer: B
Explanation:
This question is misleading because you can only enable this setting for the services site,
NOT the web site. As you see below select the option for "server farm".
http://support.citrix.com/proddocs/topic/web-interface-gransden/wi-configure-passwordsettings-
prompt- gransden.html
1Y0-A20
QUESTION: 52
An administrator would need to add multiple farms to a Web Interface configuration to
______. (Choose the correct two options to complete the sentence.)
A. protect against IMA failure
B. load balance the XML Service
C. consolidate applications from multiple farms
D. increase the performance of application enumeration
E. provide a seamless migration path across farm upgrades
Answer: C, E
Explanation:
1Y0-A20
QUESTION: 53
Scenario: An administrator has configured three Web Interface sites. The sites are
configured to fail over to another site if a site failure occurs. After a failure occurs, the
failing site is NOT available for connections for one hour. The administrator wants to
lessen the amount of time that the failing site is unavailable. What can an administrator
do to lessen the amount of time the site is unavailable?
A. Adjust the `socket timeout' setting.
B. Adjust the `bypass any failed server' setting.
C. Configure the `disconnected session timer' setting.
D. Configure Health Monitoring and Recovery to restart the server upon failure.
Answer: B
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX122029
1Y0-A20
QUESTION: 54
Which step could an administrator take to ensure better SSL performance on three new
XenApp farms?
A. Enable load balancing
B. Increase XML timeout
C. Enable socket pooling
D. Increase socket timeout
Answer: C
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/web-interface-gransden/wi-enable-socketpooling-
gransden.html
To enable socket pooling
Updated: 2009-08-15
When socket pooling is enabled, the Web Interface maintains a pool of sockets, rather
than creating a socket each time one is needed and returning it to the operating system
when the connection is closed. Enabling socket pooling enhances performance,
1Y0-A20
particularly for SSL connections. Socket pooling is available only for sites created with
the authentication points At Web Interface or At Access Gateway. Socket pooling should
not be used when the Web Interface is configured to use one or more servers running
XenApp for UNIX.
On the Windows Start menu, click All Programs > Citrix > Management Consoles >
Citrix Web Interface Management.
In the left pane of the Web Interface Management Console, click XenApp Web Sites
or XenApp Services
Sites, as appropriate, and select your site in the results pane.
In the Action pane, click Server Farms.
Click Advanced.
In the Socket Pooling area, select the Enable socket pooling check box.
QUESTION: 55
A XenApp administrator has been tasked with providing two factor authentication to a
Web Interface server. Which three types of two-factor authentication are supported by the
Citrix Web Interface server by default? (Choose three.)
A. Radius
B. Authenex
C. Safeword
D. SecureStar
E. RSA Secure ID
Answer: A, C, E
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/web-interface-gransden/wi-configure-two-factorauthentication-
gransden.html
1Y0-A20
QUESTION: 56
Scenario: Remote users require access to published applications from mobile devices that
do NOT use a Windows operating system. To support these users, the administrator has
installed and configured an Access Gateway that will secure traffic for the remote users.
In order to allow the remote users to access resources from the Web Interface, which type
of site should be configured to integrate with the Access Gateway?
A. XenApp Web site
B. XenApp Services site
C. XenApp Services with dual-factor authentication
D. XenApp Services site with SmartCard Pass-Through
Answer: A
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX121360
QUESTION: 57
The IT Director has approved the use of Apple iPad to access the corporate customer
database system when the devices are connected to the local wireless network. Which
type of Web Interfae site must be configured to allow iPad users to access the customer
database system published on the XenApp servers?
A. XenApp Web site
B. XenApp Services site
C. XenApp Services with dual-factor authentication only
D. XenApp Services site with Pass-Through authentication only
Answer: B
Explanation:
v4 - answer changed from B to D
The quesiton has 2 requirements:
1) You can only use an iPad with a services site, NOT a website.
2) Question says "connected to the local wireless network", therefore you need passthrough
authentication so users are only authenticated in the local network. (UPDATED,
this makes no sense what so ever as the pass through has nothing to do with wireless but
refers to passing the logged on Windows user credentials through to XenApp. Since the
person is using an iPad they would not be using Windows Active Directory credentials to
1Y0-A20
pass through. So this is not really an option.) The scenario gives no information about the
wireless setup, so to assume that it is single sign is just weird. It's purely a physical
method of connecting the iPad to the LAN, since iPads do not have a rj45 ethernet port
the logical method of connection to a LAN would be wireless.
http://support.citrix.com/article/CTX121360
QUESTION: 58
When using the Gateway Direct secure access method in the Web interface, the XenApp
administrator must provide the __________of the Access Gateway server. (Choose the
correct option to complete the sentence.)
A. IP address
B. SSL certificate
C. NetBIOS name
D. Fully Qualified Domain Name (FQDN)
Answer: D
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX121360
1Y0-A20
QUESTION: 59
Scenario: Printing has been configured in a single-server farm. Recently, the help desk
has received calls from users starting that they are unable to see their printers. Upon
logging into the server, the administrator notices that some auto-created printers are
present. Which three troubleshooting steps should the administrator perform? (Choose
three.)
A. Confirm the resultant set of Citrix policies.
B. Check the event logs on the XenApp servers.
C. Check the event logs on the client workstations.
D. Restart the Print Spooler on the XenApp servers.
E. Verify that the Citrix Print Manager Server is running.
Answer: A, B, E
Explanation:
1Y0-A20
Since the issue happened "recently" it's likely a policy is causing the problem. Since the
admin can see the printers restarting the spooler service or verifying the print manager
service is running wouldn't accomplish anything. Since a policy is causing the problem
there should be an error in event viewer on the client and/or server
QUESTION: 60
Scenario: An entire Shift of workers arrives at the office at 09:00 AM. Two thousand
users turn on their thin client terminals and launch a line of business application within a
ten-minute timeframe. The resultant traffic is so intense that it takes 15-20 minutes until
everybody is able to start working. How can the administrator prevent this issue from
affecting the user experience?
A. Implement a NetScaler load balancer to distribute the XML traffic
B. Configure a Pre-launch application to be started for users before they arrive.
C. Upgrade the XenApp farm database server to a cluster with real time replication.
D. Configure additional zone data collectors to manage the numerous concurrent logins.
Answer: B
Explanation:
A is incorrect because the problem is not load balencing, it's people have to wait for their
session to start C and D won't do anything B is correct because pre-launch causes the
citrix session to be started BEFORE users access an application. This greatly speeds up
the wait time.
QUESTION: 61
Scenario: Users complain that first thing in the morning they receive errors when trying
to launch their application and have to re-try many times. At other times of the day, there
are NO issues. What could be causing the morning issue?
A. A load throttling load evaluator is limiting the number of concurrent logons.
B. A scheduling to load evaluator is restricting the maximum server load at this time.
C. A server load evaluator is limiting the number of concurrent users in the farm.
D. An application user load evaluator is limiting the maximum number of users allowed
to run the application.
Answer: A
1Y0-A20
Explanation:
Since this only happens during the busiest time of the day there's probably restrictions on
max concurrent logons
QUESTION: 62
Scenario: An administrator is unable to start the IMA Service on a single XenApp server.
The administrator suspects another administrator may have changed the contents of the
file that holds the connectivity information for the server to the data store server. Which
file should the administrator check to verify the service connectivity information?
A. :Program Files\Citrix\Independent Management
Architecture\MF20.dsn
B. :Program Files\Citrix\Independent Management
Architecture\MF20.mdb
C. :Program Files(x86)\Citrix\Independent Management
Architecture\MF20.dsn
D. :Program Files(x86)\Citrix\Independent Management
Architecture\MF20.mdb
Answer: C
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX105257
Since you can only install XenApp 6.5 on Server 2008 r2 x64 the location is C:\Program
Files (x86)\Citrix \Independent Management Architecture\MF20.dsn
QUESTION: 63
Scenario: an administrator is notified that a single XenApp server has an issue with
starting the IMA Service. A quick check of all dependent services shows there are NO
issues. When the administrator checks the MF20. dsn file using Notepad, the file is
unreadable and contains miscellaneous junk. In order to quickly resolve this issue, the
administrator should copy the _________. (Choose the correct option to complete the
sentence.)
A. contents only of a working server's IMA folder
B. folder and contents from a working server's IMA folder
C. MF20.dsn file from another server and reinstall XenApp 6.5
D. MF20.dsn file from another server, renaming the hostname of the XenApp Server
1Y0-A20
Answer: D
Explanation:
A, This will copy over a working version of the currupted file. B, C, This would take to
long, the question say to 'quickly resolve' this issue D, Changing the hostname of the
server is wrong, because the server name in this file refers to the server that holds the
database not the hostname of the XenApp server. If you change this setting the XenApp
server would not be able to find the datastore.
QUESTION: 64
Scenario: An administrator supports a XenApp farm consisting of 30 servers which
should be fitted with the same hardware. Users are connecting to the servers using a
published desktop. Some users complain that applications sometimes become slow and
unresponsive. Users are spread evenly across all servers. The administrator looks in the
AppCenter and discovers that the complaining users are all on the same five servers.
After examining the five servers, the administrator discovers that they all are memory
swapping. Which next step should the administrator take to troubleshoot this issue?
A. Use Process Monitor to investigate file usage.
B. Check the servers for hardware discrepancies.
C. Create a Computer policy that enables Memory Optimization.
D. Use Performance Monitor to investigate queue length on disc.
Answer: B
Explanation:
A, It's a memory problem not a file usage issue B, The question does not explicitly state
that the hardware is identical as the old explantion said, but rather said it 'should be the
same'. The first logical step to take is to check that the hardware is as what it is supposed
to be. Just because something should be the same doesnt mean you should just assume
that it is, it's more than likely that the RAM is less than it should be for what ever reason.
eg: Either due to failed hardware (a memory module is faulty) or incorrect setup (eg:
hardware vender mis configure the system). C, There is nothing in the question to
indicate that these servers are running different polices from the other servers so this
seems unlikely to be a solution. D, It's a issue with not enough memory and is only
memory swapping because it doesnt have enough RAM, the disk usage is a symtom but
not a cause of low memory.
QUESTION: 65
1Y0-A20
Scenario: A company has 20 machines and 20 users. The 20 users are split into two shifts
so that only 10 people are connected to the XenApp 6.5 farm at any one time. Now, a
third shift of 10 new users is being added. In order to ensure that the 10 new users can get
connected to XenApp 6.5, the administrator must purchase and install 10 additional
_________. (Choose the correct option to complete the sentence.)
A. client machines
B. XenApp 6.5 concurrent licenses
C. Microsoft Remote Desktop Services user client access licenses
D. Microsoft Remote Desktop Services machine client access licenses
Answer: C
Explanation:
http://support.citrix.com/proddocs/topic/licensing/lic-getting-started.html
QUESTION: 66
Scenario: All users are unable to launch applications from the Web Interface. They
receive the following error: An error occurred while making the requested connection.
Which action should the administrator take next to troubleshoot the issue?
A. Restart the XenApp servers
B. Restart the client machines
C. Restart the Web Interface server
D. Review the error logs on the web server
E. Review the error logs on the client machines
F. Review the error logs on the XenApp servers
Answer: D
Explanation:
http://support.citrix.com/article/CTX127053
QUESTION: 67
Scenario: Users are receiving the error shown in the attached exhibit when connecting to
Notepad on XenApp. The administrator runs the QUERY FARM command on the server
and receives results in the second attached exhibit.
1Y0-A20
Which configuration component is causing the high application load?
A. An Active Directory group policy
B. A load balancing preference policy
C. A load evaluator applied to the server
D. A load evaluator applied to the application
Answer: D
Explanation:
This first exhibit should look something like this:
A server load of 20000 means the server is full and will not accept any new connections,
and you will see the error in exhibit 2. This is a very common error. Since this is a
server error caused by high load, changing the load evaluator could lower it so the server
is responsive again. If you wanted to see the application load you would run qfarm /app,
as shown below. This would show you if its just a problem with notepad or a problem
with the server
1Y0-A20
http://support.citrix.com/article/CTX131584
QUESTION: 68
Scenario: An administrator is hired to implement a new XenApp server farm in an
existing network. Because of the existing network security practices, the administrator
has to separate the Citrix license server from the XenApp server farm with a firewall.
Which two port should the administrator ask the network security team to configure on
the firewall to allow the XenApp servers to contact the Citrix license server? (Choose
two.)
A. 2512
B. 2513
C. 7279
D. 8082
E. 27000
Answer: C, E
QUESTION: 69
Which two methods can an administrator use to manually install a third-party printer
driver while ensuring that only the core required driver components are present in the
XenApp enviornment? (Choose two)
A. The AppCenter
1Y0-A20
B. Print Server Properties
C. The XenApp Server Role Manager
D. The vendo-supplied setup.exe file
E. The Microsoft Print Management Console
Answer: B, E
QUESTION: 70
Scenario: A XenApp administratror has been tasked with building XenApp server as
generically as possible. Other than the operating system, required updates, patches and
anti-virus software, the servers are to be kept as identical as possible to allow for quick
disaster recover should the need arise. Bandwidth is restricted and the client machines run
operating systems other than Windows. Therefore, streaming applications to the client
machines in NOT possible. Which setting must the administrator select when publishing
the application?
A. Streamed to client
B. Accessed from a server, streamed to server
C. Accessed from a server, installed application
D. Streamed if possible, otherwise accessed from a server
Answer: B
QUESTION: 71
Scenario: Corporate security policies mandate that NO application can display network
information, including domain names. The company has multiple XenApp farms which
reside in different Active Directory domains that do NOT have trust relationships
between then. The administrator has installed and configured a Web Interface server with
a XenApp Web site that aggregates all the different farms into a single point of access.
Based on the corporate security policy restrictions, the administrator could configure the
Web Interface to only allow users to authenticate using username format
username@domain.name by Authentication Type, Window or NIS (UNIX),
____________. (Choose the correct option to complete the sentence).
A. UPN Only
B. Domain Username only
C. Domain Username and UPN
D. Domain Username and Password
1Y0-A20
Answer: A
QUESTION: 72
Scenario: A Citrix XenApp administrator needs to apply a policy to all servers. The
administrator needs to ensure that all servers always receive the required policy. Which
type of policy should the administrator create?
A. Unfiltered User Policy
B. Unfiltered Computer Policy
C. User policy filtered by worker group
D. Computer policy filtered by worker group
Answer: B
QUESTION: 73
Scenario: An administrator manages a XenApp 6.5 fam with one zone. All servers in the
zone have identical hardware and software. The zone is configured with a primary data
collector with a preference of Most Preferred and a backup data collector with a
prefenrece of Preferred. All other XenApp servers in the zone have a preference of Not
Preferred. If both the primary and backup zone data collectors are turned off, the XenApp
server in the zone that will be elected the new primary zone data collector is the one
____________. (Choose the correct option to complete the sentence).
A. with the lowest Host ID number
B. with the highest Host ID number
C. that reponds last to eh election request
D. that reponds first to the election request
Answer: B
QUESTION: 74
Scenario: An administrator manages a server farm containing nine servers. The servers
are organized into three worker wroups based on the geographic location of users
accessing the applications. User in all geographic locations are accessing the applications
in the server farm 24 hours a day, seven days a week. The administrator would like to
1Y0-A20
restart the servers on a regular basis. Which two tasks should the administrator perform to
automate the restarting tof the servers without impacting user access? (Choose two).
A. Create zones for the servers in each worker group.
B. Configure reboot policies and apply them to the appropriate worker groups.
C. Create three worker groups containing a server from each existing worker group.
D. Configure the Health Monitoring policy and apply it to the appropriate worker
groups.
E. Configure the Citrix IMA Service test to restart the servers and apply it to appropriate
worker groups.
Answer: B, C
QUESTION: 75
An administrator of a XenApp 6.5 enviornment needs to determine which printer drivers
are native to the operating system and which ones are provided by the vendor. Which two
can the administrator user to find this information? (Choose two).
A. AppCenter
B. PnPUtil.exe
C. Print Detective
D. Configuration Logging report
Answer: B, C
QUESTION: 76
Scenario: A server farm has three policies applied with the User filter. Policy A (priority
1) allows domain users to access network, client and removable drives. No other settings
are configured. Policy A (priority 2) allows domain users to access optical drives. No
other settings are configured. Policy A (priority 3) denies domain users access to client
and removable drives. No other settings are configured. Which drives will be available to
domain users in the enviornment?
A. No drives
B. Optical drives
C. Network and optical drives
D. Network, client and removable drives
1Y0-A20
E. Network, client, removable and optical drives.
Answer: E
QUESTION: 77
For change management reasons, a XenApp administrator has been tasked with
reviewing log configuration changes made to the XenApp farm. Click the 'Exhibit' button
to view a screenshot of the AppCentre. Where would the administrator access this data?
Exhibit:
A. Farm node in the AppCenter choosing the History node
B. Farm node in the AppCenter choosing the Information tab
C. Server node in the AppCenter choosing the Information tab
D. Event Viewer in the Operating system under the System node
Answer: A
1Y0-A20
QUESTION: 78
Scenario: The User Support Desk will be taking on frontline troubleshooting of the Citrix
farms in response to user issues. The administrator wants the Support Desk staff to do
basic user troubleshooting without having production server farm permissions. All users
are added to an appropriate Active Directory group. Which step must the administrator
take in the AppCenter to meet the requirements of the scenario?
A. Assign Custom permissions
B. Assign Full Administration permissions
C. Assign the users to Read-Only permissions
D. Assign a Custom Group Policy Object to the organizationla unit of the group
Answer: A
QUESTION: 79
Scenario: A server farm consists of dual- and single-processor servers. The administrator
of the farm wants to ensure that the dual-processor servers receive more session than the
single-processor servers. In order to distribute the session load equitably among both
types of servers, the administrator must assign the ___________. (Choose the correct
option to complete the sentence.)
A. default load evaluator rule to all servers
B. advanced load evaluator rule to all servers
C. default load evaluator rule to all dual-processor servers
D. advanced load evaluator rule to all dual-processor servers
Answer: B
QUESTION: 80
Scenario: An administrator is setting up his first farm to handle approximately 75 users
and decides upon a three server farm. There are two converns. The projected number of
logons and log offs each hour may be high. In addition, the decision about whether to
dedicate a single server to data collection has NOT been made. What would be the best
option to balance the number of users with using as many resources as possible to
facilitate application publication?
1Y0-A20
A. Set two servers as Most Preferred in the Election Preference tab.
B. Set all of the servers' electoin preference to Default Preference in the Election
Preference tab.
C. Set on server as a dedicated data collector by setting Most Preferred in the Election
Preference tab.
D. Set one server as Most Preferred in the Election Preference tab and assign a load
balancing policy to it so it reads as "Full" at 50% capacity.
Answer: D
QUESTION: 81
A legacy application installed on the servers in a worker group has a memory leak. How
can the administrator minimize the impact of the memory leak?
A. Stream the application to the servers.
B. Restart the servers at regular intervals using a policy.
C. Apply the memory optimization policy to the worker group.
D. Place the application with the memory leak on a separate XenApp server.
Answer: B
QUESTION: 82
Scenario: A Citrix administrator manages a XenApp farm with hundreds of task workers.
Management desires that user profiles be kept to a minimum size and stored in a
centralized location. User changes must NOT be retained at logoff. Based on there
requirement, which type of profile should the administrator implement?
A. Local
B. Roaming
C. Mandatory
D. Citrix Profile Management
Answer: C
QUESTION: 83
1Y0-A20
Scenario: An administrator is hired to implement a new XenApp server farm in an
existing network. The administrator needs to manage the Citrix license server, which is
located behing a firewall. Which port should the administrator ask the network security
team to configure on the firewall to allow the administrator to manage the license server?
A. 135
B. 2513
C. 7279
D. 8082
E. 27000
Answer: D
QUESTION: 84
Users have requested that their Citrix connections automatically reconnect when they log
in to the Citrix Web Interface after they have been disconnected while travelling between
sites. Which Web Interface feature could the XenApp administrator configure to
accomplish this task?
A. Persistent URLs
B. Session Reliability
C. Workspace Control
D. Session preferences
Answer: C
QUESTION: 85
A XenApp administrator does NOT have access to the AppCenter console at the moment
and needs to be able to confirm which server in the farm is currently the zone data
collector. Which command line utility would provide the information the administrator
needs?
A. qfarm
B. qfarm /load
C. dsmaint verifylhc
D. dsmaint compare
1Y0-A20
Answer: A
QUESTION: 86
Which access method must an administrator specify if a Web Interface server is required
to provide the actual IP address of a XenApp server to an Access Gateway server?
A. Direct
B. Alternate
C. Translated
D. Gateway Direct
E. Gateway Alternate
F. Gateway Translated
Answer: D
QUESTION: 87
Scenario: An administrator needs to deliver an application to 1,500 user devices in the
local network. The application will be delivered from a XenApp server farm consisting of
50 XenApp servers. When choosing how to deliver the application, the administrator
must keep in mind that the user devices have little hard drive space and limited memory
resources, the user devices will always be connected to the network and the application is
updated often. Which setting should the administrator choose when publishing the
application?
A. Streamed to client
B. Streamed to server
C. Installed application
D. Streamed if possible, otherwise accessed from a server
Answer: B
QUESTION: 88
Scenario: A company has recently purchased 100 XenApp licenses to deploy a new
XenApp farm that will provide the Microsoft Office Suite for remote users. The
administrator configures Health Monitoring and Recovery options to ensure that alerts
are submitted when the IMA Service is NOT working as expected. The test queries the
1Y0-A20
service to ensure that the IMA Service is working by ___________. (Choose the correct
option to complete the sentence.)
A. enumerating the applications available on the server
B. executing all of the applications available on the server
C. launching at least one of the applications available on the server
D. enumerating the current active sessions available on the server
Answer: A
QUESTION: 89
Scenario: A server farm has three policies applied using the Client IP address and User
filters.
- Policy A (priority 1) prevents client IP addresses in the 208.29.80.* range from
accessing client, optical and removable drives. No other settings are configured.
- Policy B (priority 2) allows client IP addresses in the 208.29.80.* range to access
network drives. All other settins are disabled.
- Policy C (priority 3) allows all domain users to access client, optical and removable
drives. No other settings are configured.
Which drives will be available to a domain user accessing the server farm from a client
using the 208.29.50.152 IP address?
A. No drives
B. Network drivers
C. Client, optical and removable drives
D. Network, client and removable drives
E. Network, client, optical and removable drives
Answer: B
QUESTION: 90
Which policy must the administrator configure to enable the XPS data type with the
universal printing system?
A. Universal printing
B. Universal driver preference
C. Universal printing optimization defaults
1Y0-A20
D. Universal printing EMF processing mode
Answer: B
QUESTION: 91
Scenario: Ad aministrator recently configured Session Reliablility on a XenApp server
which delivers one published application to 20 users on the local network. After
configuration Session Reliablity, the administrator ran Microsoft TCPView to monitor a
service that Session Reliability uses. The administrator notice that users are connecting to
the published application on port 443 but NOT on the default Session Reliability port.
The administrator verified that Session Reliabilility is configured and working. Which
two reasons explain why the users are connecting to the published application on port
443? (Choose two.)
A. SSL/TLS is enabled in the published applicatios's properties.
B. Data encryption has been enabled using the SSL Relay Configuration tool.
C. A policy is enabled to encrypt the session data between the server and user devices.
D. The published application is configured to allow connections made through Access
Gateway Advanced Edition.
Answer: A, B
QUESTION: 92
Scenario: A XenApp farm consists of 10 XenApp servers divided into two workers
groups with five servers in each. Workers Group 1 hosts applications for the Sales group
and Worker Group 2 hosts applications for the Marketing group. A new application is
introduced only to the Sales department. The application is installed on all servers. How
should the administrator cofigure the Users tab so that only the Sales group has access?
A. Publish the application to Worker Group 1.
B. Publish the application to Worker Group 2.
C. Publish the application only to the Sales group.
D. Publish the application only to the Marketing group.
Answer: C
1Y0-A20
QUESTION: 93
Scenario: Three Web Interface sites are configured on different server in a farm. The
administrator wants to ensure that users are always able to access their applications
through the Citrix Receiver. How can the administrator configure the Web Interface sites
to meet this requirement?
A. Enable site redirection for the sites.
B. Configure backup URLs for the sites.
C. Configure the direct access method for the sites.
D. Configure the 'bypass and failed server for' setting for the sites.
Answer: B
QUESTION: 94
Scenario: An administrator is setting up a XenApp farm. There are 15 to 25 users in the
farm. To ensure high availability, two servers will be installed. The administrator is
deciding on the best placement for the Web Interface server. Remote access is NOT
going to be considered at this time. The administrator should install the Web Interface
______________. (Choose the correct option to complete the sentence.)
A. on both servers
B. on one of the two servers
C. and XenApp on both servers
D. and XenApp on one of the servers
Answer: C
QUESTION: 95
Scenario: Users are receiving the error shown in the attached exhibit when connecting to
Notepad on XenApp. The administrator runs the QUERY FARM command on the server
and receives the result shown in the second attached exhibit. Which three events could
the server load value of 10,000 indicate? (Choose three.)
Exhibit:
1Y0-A20
A. The server is offline.
B. The server CANNOT contact the Citrix license server.
C. The server has reached its limit of 10,000 running processes.
D. A server load evaluator applied by policy indicates the server is at full load.
E. The particular server has a problem reading performace counter information.
F. The administrator has assigned an invalid load evaluator to the server using a policy.
Answer: D, E, F
QUESTION: 96
Scenario: Remote users connect to XenApp published applications using SSL VPN
connections provided by an Access Gateway. These users are reporting that it takes more
than one minute to authenticate their Active Directory credentials before displaying the
list of applications. The most recent change in the enviornment was a set of Windows
2003 domain controllers that were retired from production since the company has already
implemented new Windows 2008 domain controllers. How can the administrator change
the configuration of the secure access to allow faster authentication?
A. Disable the option on the Access Gateway that processes authentication with a pre-set
dealy to maximize security.
B. Modify the time synchronization option of the Access Gateway synchronization to
work with the new Windows 2008 domain controllers.
C. Obtain new licenses since the Access Gateway is NOT licensed properly, and it takes
one minute to generate user license.
D. Reconfigure the Access Gateway to user the new Window 2008 domain controllers
instead of using the retired Windows 2003 domain controllers as the primay and
seconday DNS servers.
Answer: D
QUESTION: 97
Scenario: A Citrix administrator is migrating the servers in his farm from XenApp 5 on
Windows Server 2003 with HRP3 to XenApp 6.5 for Windows Server 2008 R2. In the
XenApp farm, a Zone Preference and Failover policy was used. Which policy should the
administrator use to replace the Zone Preference and Failover policy?
A. Citrix User
B. Load Evaluator
1Y0-A20
C. Load Balancing
D. Citirix Computer
Answer: C
QUESTION: 98
Scenario: User from the Sales department have raised complaints to the company's CEO,
arguing that launching the CRM application on a XenApp server takes a significant
amount of time and is impacting their prodictivity. The IT administrator has been asked
to investigate the situation and find a solution to the problem. The administrator
concludes that the creation of a session is being critically impacted due to profile loading
and logon scripts, resulting in the one- to two-minute individual session creation times for
sales users. Which two steps could the administrator take to resolve the session in order
to improve the user experience when connecting to the XenApp environment? (Choose
two.)
A. Configure Just-in-Time Pre-launch for users in the Sales department.
B. Configure a Scheduled Pre-launch for users launching the CRM application.
C. Eliminate User profiles and disable all logon scripts for the users in the Sales
department.
D. Add additional memory to the end-point computers used by the users in the Sales
department to connect to the XenApp published application.
Answer: A, B
QUESTION: 99
An administrator wishes to disable the prompt given to users when Flash content is
displayed in their XenApp session without impacting the performance of Flash content.
See the attached exhibit to view the prompt window. What should the administrotor do to
achive this? Exhibit:
1Y0-A20
A. Un-install the Flash player on the client PC
B. Un-install the Flash player on the XenApp server.
C. Create a XenApp policy that enables Flash redirection.
D. Create a client-side group policy to always user Flash redirection.
Answer: D
QUESTION: 100
An administrator has configured session printers for a group of XenApp users, but some
are compalining that the advanced printer features are NOT available when they print to a
particular printer. Which driver(s) can the administrator install to provide access to the
advanced printer features?
A. Citrix Universal Driver on the XenApp servers
B. Manufacturer's latest drivers on the users' PCs
C. Manufacturer's latest OEM drivers for the printer on the XenApp servers
D. Drivers provided in the Windows drivers .CAB database on the XenApp servers
Answer: C
1Y0-A20
QUESTION: 101
Scenario: An administrator manages a XenApp farm that uses only hosted applications.
All users access the hosted applications through Web Interface using the online plug-in
that does NOT require administrator rights to install. Which method should the
administrator user to deliver the required client plug-in with minimal effort?
A. Batch files
B. Login scripts
C. Citrix Web Interface
D. Microsoft Group Policy
E. Citrix Receiver Updater
F. Citrix Merchandising Server
Answer: C
QUESTION: 102
Scenario: Employees at company can access Microsoft Outlook 2010 and Adobe Reader
offline. These employees complain that they CANNOT view PDF files when they receive
emails containing attached PDF files. Which action can the administrator take to solve
this problem?
A. Publish the two applications with the same setting from the AppCenter.
B. Precache the two packages on the users' computers instead of streaming them at lauch
time.
C. Create a new streaming profile to publish that links the Office 2010 streaming
package with the Adobe Reader streaming package.
D. When profiling, choose 'Advanced Install - Select files and folders' and copy the
application executables from the two applications into each application profile.
Answer: C
QUESTION: 103
A Senior Administrator wants to give a Junior Administrator complete rights to a folder
of application while restricting some of his permissions to the overall farm. The Senior
Administrator must grant ____________. (Choose the correct option to complete the
sentence.)
1Y0-A20
A. Custom Persmissions at the farm level and folder level
B. Read Only Persmissions at the farm level and Full Permissions at the folder level
C. Custom Permissions at the farm level, then Full Persmissions within the application
folder
D. Full Permissions at the farm level and then Custom Permissions within the
application folder.
Answer: C
QUESTION: 104
Scenario: A server farm consists of servers with 8 GB and 16 GB of RAM. The
administrator wants to ensure that the servers with 16 GB of RAM receive more sessions
then the 8 GB servers. In order to distribute the session load equitably among both types
of servers, the administrator could assign the ____________. (Choose the correct option
to complete the sentence.)
A. default load evaluator rule to all servers
B. advanced load evaluator rule to all servers
C. default load evaluator rule to all 16 GB servers
D. advanced load evaluator rule to all 16 GB servers
Answer: B
QUESTION: 105
Scenario: An administrator configured multiple session printer policies for a group of
users. Upon logging into one of the XenApp 6.5 servers, the administrator is NOT able to
see any of these network session printers but does see other printers on the server. Why is
the administrator unable to see any of the users' network session printers?
A. Network printers are per-user connections
B. The Citrix Printer Manager Service is hung or crashed.
C. The Citrix printing policies are configured incorrectly.
D. The administrator does NOT have persmission to the printer queues.
Answer: A
1Y0-A20
QUESTION: 106
Scenario: A XenApp administrator must recommend a database option for a new XenApp
6.5 data store. The new farm will have multiple zones over WAN connections with low
bandwidth and high latency. Which two database options should the administrator
recommend? (Choose two.)
A. Micrsoft SQL Server 2008
B. Micrsoft SQL Server 2008 R2
C. Micrsoft SQL Server 2008 Express
D. Micrsoft SQL Server 2008 Express R2
Answer: A, B
QUESTION: 107
Scenario: A company recently upgraded all their Citrix licenses from XenApp Enterprise
to XenApp Platinum. The Citrix License Server has been correctly updated and
configured with the correct Citrix license files. Now users are NOT able to connect.
Which step should the administrator take to allow users to connect again?
A. Restart the server hosting the Citrix data store.
B. Upgrade the Delivery Services Console to the AppCenter.
C. Update the XenApp product edition in the Computer policy.
D. Restart all Citrix servers reporting 20,000 as their current load.
Answer: C
QUESTION: 108
Scenario: An administrator has published Mircosoft Word on two identical servers in a
server farm. There are 75 users in the envirornment, and each server must be allowed to
accept all 75 users session for failover purposes. All users start work at 09:00 in the
morning. The administrator wants to prevent server failure due to excessive connection
attempts during this logon time. Which option will meet the needs of this scenario?
A. Load balancing policy
B. Defailt load evaluator
1Y0-A20
C. Server session policy
D. Advanced load evaluator
Answer: B
QUESTION: 109
Scenario: Users are complaining of poor audio quality from their XenApp
applications.They are using version 11 of the online plug-in. XenApp audio policy has
been configured using the installation defaults. What can the administrator do to improve
audio quality?
A. Upgrade the users' online plug-in to version 13.
B. Set the progressive compression to one level higher than the lossy compression.
C. Configure a XenApp bandwidth limit policy and give audio redirection a 100%
allocation.
D. Create a XenApp Computer policy and increase the Windows Media Redirection
buffer size to 10 seconds.
Answer: A
QUESTION: 110
Scenario: A company has two XenApp 6.5 farms and two Web Interface servers, each
hosting a specific business application. Because of legal reasons, the applications
CANNOT be delivered from a single farm. Users complain that they often use the wrong
URL or do NOT see the application they require. Which two tasks can an administrator
complete to reduce the users' confusion? (Choose two.)
A. Use a load balancer to provide a single URL to both Web Interface servers.
B. On each Web Interface server, create a new Web Interface site for the alternate farm.
C. On each Web Inferface server, add a second farm that is configured with at least one
XML gateway from the alternate farm.
D. On each Web Inferface server, modify the existing farm configuration and add at least
one XML gateway from the alternate farm.
E. Customize the Web Interface footer text on both Web Interface servers to remind the
users of which application are provided by the current server.
Answer: A, C
1Y0-A20
QUESTION: 111
An administrator is using the AppCenter to control the logon settings for a XenApp 6.5
farm. Which four of the listed options are valid logon control settings for servers in the
AppCenter? (Choose four.)
A. Drain
B. Prohibit logons only
C. Drain until next restart
D. Allow logons and reconnections
E. Prohibit logons until server restart
F. Prohibit logons and reconnections
Answer: B, D, E, F
QUESTION: 112
Scenario: An administrator wishes to temporarily move users to servers in the disaster
recovery site so maintenance can be performed on the production servers. A load
balacing policy is used to the production site. Which change to the load balancing policy
should the administrator make to achieve this?
A. Reverse the workers priorities.
B. Remove the worker group representing the primay site.
C. Deselect the option to connect applications based on worker group preference.
D. Apply a temporary filter based on the IP address range of the disaster recovery site.
Answer: A
QUESTION: 113
Scenario: A company is testing application streaming to allow workers to use their
application offline. The application being tested is Adobe Reader. The test is successful
and now the administrator need to stream Microsoft Office 2010 also. Users must be able
to read PDF files that are attached to emails opened in Microsoft Outlook 2010. Which
action must the administrator take to meet the requirements of the scenario?
A. Publish the two applications with the same settings from the AppCenter.
1Y0-A20
B. Precache the two packages on the users' computer instead of streaming them at launch
time.
C. Link the Adobe Reader streaming package to the Office 2010 streaming package
during profiling of the Office 2010 package.
D. When profiling, choose 'Advance Install - Select files and folders' and copy the
application executables from the two applications in to each application profile.
Answer: C
QUESTION: 114
An administrator needs to ensure that new XenApp servers are automatically added to
worker groups. When creating a worker group, which two options could the administrator
select to meet the requirements of the scenario? (Choose two.)
A. Application Folder
B. Load Security Group
C. XenApp Farm Server Group
D. Active Directory Server Group
E. Active Directory Organizational Unit
Answer: D, E
QUESTION: 115
Laptop users need to user a XenApp published application when they are disconnected
from the corporate network. Which two plugins should an administrator install and where
should they be installed to meet the laptop user requirements? (Choose two.)
A. Citrix offline plug-in on the laptop
B. Citrix online plug-in on the laptop
C. Citrix streaming profiler on the laptop
D. Citrix offline plug-in on the XenApp server
E. Citrix online plug-in on the XenApp server
F. Citrix streaming profiler on the XenApp server
Answer: A, B

QUESTION: 116
Scenario: A XenApp administrator must recommend a database option for the new
XenApp 6.5 data store. The new farm will have more than 100 XenApp servers and 500
published resources, support more than 5,000 concurrent users and have two zones
separated by a WAN connection. Which two database options should be administrator
recommend? (Choose two.)
A. IBM DB2 9.7
B. Oracle Enterprise 1.1
C. Microsoft SQL Server 2008
D. Microsoft SQL Server Express 2008
Answer: B, C
Explanation:
SQL Express is a free version that only supports small environments. Obviously 100
xenapp servers, 500 published applications, 5,000 concurrent users is a large
environment.